Gorące tematy: Ryszard Opara: „AMEN” Smoleńsk Zostań BLOGEREM! RSS Kontakt
Uwaga! Wygląda na to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. JavaScript jest wymagany do poprawnego działania serwisu!
4573 posty 2072 komentarze

Bogusław Jeznach

Bogusław Jeznach - Dzielić się wiedzą, zarażać ciekawością.

Kwas chlebowy

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

NAPOJE I TRUNKI (11): W okresie letnich upałów warto przypomnieć stary słowiański kwas chlebowy

Fot.1

 

Kwas chlebowy jest napojem klasyfikowanym jako bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości etanolu, wytwarzanym przez fermentacje chleba. Kwas chlebowy używany był w średniowieczu w całej Europie, głównie wśród Słowian. Pierwsza wzmianka o kwasie chlebowym w księstwie Kijowskim pochodzi z X wieku, a w Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym od XI wieku. Przygotowuje się go zazwyczaj w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku także fabrycznie.Kwas chlebowy ma naturalnie słodko-kwaśny zapach i smak pieczonego chleba, dobrze gasi pragnienie (nie jest za słodki) i długo utrzymuje niską temperaturę po schłodzeniu. Ma jasno-brązowy kolor, na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad, który znika po wstrząśnięciu butelką. Jest otrzymywany przez alkoholową i kwaśną fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców i drożdży górnych, przyprawiany zwykle miętą. W Polsce butelkowany kwas produkował warszawski browar Haberbusch i Schiele oraz wytwórnia wody sodowej i lemoniady Karpińskiego (Kwas Karpińskiego)

Prawdziwy kwas chlebowy ma trwałość 3-4 dni, bywa sprzedawany na ulicy z beczki (Rosja, Białoruś, Ukraina, gdzie go można wypić na miejscu lub w szklanym naczyniu zanieść do domu). Często niektóre lokale gastronomiczne dla swoich gości robią własny kwas chlebowy. Jest to szczególnie popularne na Litwie i w Rosji.

Niektóre browary produkują prawdziwy kwas chlebowy z chleba o ważności do 9 miesięcy, stosując specjalną technologię i pasteryzację w wysokiej temperaturze. Są jednak zastrzeżenia do jego smaku. Obecnie również są w sprzedaży koncentraty, które umożliwiają szybkie przygotowanie kwasu chlebowego, poprzez dodanie cukru i wody. Najczęściej jednak zawierają one substancje konserwujące, podobnie jak napoje sprzedawane w sklepach pod tą samą nazwą.

Rosjanie do dziś uważają kwas chlebowy za swój napój narodowy. Doskonale gasi pragnienie, dodaje energii, a do tego jest zdrowszy niż jakikolwiek inny napój. Można go kupić, ale dlaczego by nie spróbować kwasu domowej roboty? Zapraszamy do skorzystania z przepisu. Na początek będzie nam potrzebny zakwas: 2 szklanki wody, kawałek chleba razowego, łyżeczka cukru. Chleb, pokrojony na kawałki, wkładamy do 0,5-litrowego słoika. Zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Mieszamy, przykrywamy słoik gazą i stawiamy w ciepłe miejsce na dobę. Gotowy zakwas to mętny płyn o mocnym smaku — jeśli jest niewystarczająco mocny, lepiej niech postoi jeszcze kilka godzin. Wlewamy zakwas do 2-litrowego słoja, dokładamy razowego chleba (2 kawałki pokrojone na małe) i cukru (według uznania). Dolewamy zimnej wody do objętości 3/4 słoika — fermentując kwas musi mieć miejsce, inaczej wycieknie. Nakrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobę. Żeby kwas miał ciemniejszy kolor, można do niego dodać sucharki z ciemnego chleba (podpieczone w piekarniku). Wtedy jednak czas kiszenia się wydłuży. Odcedzamy 2/3 cieczy w osobne naczynie, dodajemy rodzynki i ochładzamy. Pozostały płyn posłuży jako zaczyn na następną porcję.

 

 

Fot.2

 

 

Fot.3

 

Fot.4

 

 

W cyklu NAPOJE I TRUNKI na moim blogu ukazały się dotychczas:

01.Herbata u Orwella (20.08.2013)

02.Herbata, napój życia (29.04.2015)

03.Czy Coca Cola szkodzi? (18.05.2015) /film/

04.Drożdże są niewinne (3.04.2017)

05.Bier, aber immer weniger (9.09.2017)

06.Vin naturel (4.12.2017)

07.Z większych kieliszków (30.12.2017)

08.Woda z górnej półki (1.01.2018)

09.Porannej kawy filiżanka (8.01.2018)

10.Toast mołdawskim winem (14.07.2018)

11.Kwas chlebowy (11.08.2018)

 

 

KOMENTARZE

  • Pytanie techniczne
    Czy kaws chlebowy nadaje się na zacier ?
    Ciekaw jestem jaki smaczek wyjdzie na domowym sprzęcie, i czy drożdże trzeba dodawać?
    No i jaką wydajność ?

    8-))))))

    Pozdrawiam
    Zdrowia
  • *****
    Cudowny napój.
    Od ponad roku kupuję zgrzewkami kwas białoruski "Lidski" (butelka 1,5 l.)
    dostępny niestety tylko w Auchanie. Występuje w trzech odmianach : klasyczny, ciemny i tzw. letni. Czasami pojawi się też kwas rosyjski o nazwie Nikola, lecz on pojawia się rzadko.
    Kwas z lodówki jest niezastąpiony w upalne dni, i niezbędny po zakrapianych imprezach.
    Przy takim kwasie, tak reklamowana Coca Cola to tragiczna pomyłka.
    Dodam, że kwas chlebowy odkryłem podczas pierwszego pobytu w Moskwie, gdy po bankiecie w hotelu Ukraina, podany z saturatora uratował mi życie....
    Na zdrowie...!
  • Kwas Chlebowy, chyba jeden z najlepszych naszych napojów, że nazwę jego wielką literą trzeba pisać
    Zawsze go lubiłem, choć teraz czasu zrobić własnego nie ma, zaś kupić, to tylko jak się trafi ukraiński, bo nasze słodzikami, "utrwalaczami" paprzą. Przy tym napoju, jak przy miodzie pitnym, warto pod lipą zasiąść :)
    Pozdrowienia dla autora za wspomnienie tego napoju.
    5*
  • @Husky 23:20:16
    Kwas chlebowy, to produkt gotowy, to tylko pić a nie "zacierać". Ale pozostałości? Można próbować choć wynik niepewny. Kiedyś Łukaszewiczowi przywieziono olej skalny z zapytaniem, czy bimbru nie da się z tego zrobić, spróbował, przedestylował i nafta mu wyszła, ten dziś niezbędny każdemu produkt. Ale gdyby wyszedł bimber, to nie moglibyśmy samochodami jeździć, bo nie byłoby paliwa a i po skosztowaniu też jeździć nie dają. Więc niech samochód pije produkt z oleju skalnego a my ze zboża. :)
  • Wole raczej kwas buraczany.Czerwone buraki umyte szczotka ,
    nie obierane(w skorce najwiecej fioletowego), pociete na ciuczki, zalewamy woda przegotowana, letnia.Ta woda to jest klucz. Musi byc bez chemii:chloru, fluoru, bo barszczyk zbrazowieje i do niczego.Garsc czosnku i czekamy 3 dni.Pozniej w sloiki i do lodowki gdzie wytrzymuje kilka tygodni.Pijemy dzienie albo podklad pod barszcz.Antyrakowe bo fioletowe.Taka najnowsza moda w USA.A jak moda to cala Polska to robi.Pamietacie jak kazda miala czerwone wlosy? Niektorym do dzis zostalo.
  • @
    Co sądzicie o powszechnie(?) dostępnym "Obolon"?
    Niby ukraiński, niby kwas, ale wolę się dopytać.
    Smakuje nieźle, nie to co polskie "najpoje o smaku....",
    Ale....?

OSTATNIE POSTY

więcej

ARCHIWUM POSTÓW

PnWtŚrCzPtSoNd
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930