Gorące tematy: Ryszard Opara: „AMEN” Smoleńsk Zostań BLOGEREM! RSS Kontakt
Uwaga! Wygląda na to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. JavaScript jest wymagany do poprawnego działania serwisu!
4573 posty 2072 komentarze

Bogusław Jeznach

Bogusław Jeznach - Dzielić się wiedzą, zarażać ciekawością.

Inne kuchnie Rosji

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

INNA ROSJA (30): Rosja jest ojczyzną wielu narodów i kultur, a zatem i ojczyzną wielu smaków i kuchni.

 

Zazwyczaj sama kuchnia rosyjska jest kojarzona z barszczem, blinami i pielmieniani. Nie można jednak zapominać o regionalnych przysmakach - kiełbaskach z baranich jelit, plackach z dyni oraz wielu innych rzeczach. Oto niektóre z nich…

 

Kasza gurjewska

Kaszę gurjewską na początku XIX wieku wymyślił kucharz pańszczyźniany Zachar Kuzmin. Po spróbowaniu tej kaszy kucharza od emerytowanego majora z Orienburga odkupił hrabia Dmitrij Gurjew. Danie otrzymało nazwę po jego nazwisku. Uważa się, że ta kasza była ulubionym daniem cara Aleksandra III. Kasza manna z mlecznymi piankami jest zapiekana w piekarniku. Później jest przekładana różnymi dodatkami: miodem, orzechami, co najmniej dwoma rodzajami konfitur i suszonymi owocami.

Sałamat — kuchnia buriacka

Sałamat uchodzi za jedno z najstarszych buriackich dań, które gotowali koczownicy. Jest robiony ze śmietany i mąki w żeliwnym naczyniu. Ze względu na kolor składników jest nazywany białym posiłkiem i podawany na święta. Śmietanę i masło trzeba gotować na słabym ogniu, mieszając drewnianą łyżką i powoli dosypywać mąkę. Doświadczeni kucharze używają do sałamatu grubo mielonej mąki żytniej. Danie jest gotowe, kiedy na dnie i na krawędziach naczynia masa się zarumieni i zacznie odklejać się od łyżki.

Pieriepieczy — Ural Północny 

Kuchnia uralska połączyła tradycje ludów słowiańskich, ugrofińskich i tureckich. Podstawą dań najczęściej są miejscowe specjały: jagody, grzyby, dziczyzna. W restauracjach i kawiarniach w uralskich miastach można skosztować pieriepieczy — otwarte ciasto z mąki żytniej i pszenicznej i rozmaitym nadzieniem. Specyfika dania polega na tym, że każde nadzienie jest zalewane mieszanką z mleka i jajek. 

 

Sztrumby — kuchnia krasnodarska 

Sztrumbami nazywa się miejscowe pierogi szybkie i proste w gotowaniu. Z ciasta na śmietanie i mięsnego farszu robi się roladki, które najpierw się smaży, a następnie gotuje się w rosole. Sztrumby, które mogą mieć także inne nadzienie, są serwowane z sosami.

Hingałsz (placki z dyni) — kuchnia czeczeńska

W Czeczenii położonej na płaskowyżu dynię zaczęto hodować w XIX wieku, od tamtego czasu jest nieodłączną częścią kuchni narodowej. Hingałsz to placek w kształcie półkręgu z nadzieniem z dyni. Przepis jest dość prosty: ciasto na kefirze wałkuje się, następnie nakłada się na nie ugotowane i posiekane nadzienie, składa się dwa razy i smaży się na gorącej patelni bez oleju. Po wysmażeniu placek daje się pod gorącą wodę, by usunąć zbędną mąkę. Naród czeczeński ma również obyczaj: gdy dziecko zaczyna stawiać pierwsze kroki, piecze się hingałsz o długości równej długości od dłoni do łokcia dziecka, częstuje się nim krewnych i sąsiadów. 

Zupa nugyli — kuchnia udmurcka 

W Udmurcji dania są gotowane ze wszystkich rodzajów mięsa oraz parzonych warzyw: rzepy, marchewki, brukwi, dyni i kapusty. W tradycyjnych książkach kulinarnych można znaleźć kilka rodzajów zup na rosole mięsnym. Jeden z nich to nugyli. Głównymi składnikami zupy jest makaron z kwaśnego ciasta z masłem i jajkiem (tytułowe nugyli) i baranina. Smak wzmacnia dodatek kości i warzyw. 

 

Kotlet milkowski — kuchnia koriacka

Mieszkańcy byłego Koriackiego Okręgu Autonomicznego (obecnie Kraj Kamczacki) lubią potrawy z ryby: gotowanej, smażonej, wędzonej, surowej i mrożonej. Wędzoną i słoną na dodatek popija się słodką herbatą. Przygotowanie kotletu mińkowskiego nie jest skomplikowane: do fileta ryb łososiowatych dodaje się wieprzowy niesłony tłuszcz, cebulę i mieli się w maszynce do mielenia mięsa. Przyprawia się danie według gustu. Po zapieczeniu kotleta w piekarniku na górę daje się kawałek masła. 

 

 W cyklu INNA ROSJA (głównie galerii fotograficznych) chcę odkłamywać i uprzyjaźniać obraz Rosji, z której oficjalna propaganda w Polsce robi demona i wroga cywilizacji. Jak dotąd opublikowałem następujące materiały:

01.Monastyr i ukojenie (24.05.2017)

02.Karadagh na Krymie (28.08.2017)

03.Siedemnaście mgnień rezerwatu (9.10.2017)

04.Obrzęd w maryjskim lesie (11.10.2017)

05.Jesień w Petersburgu  (14.10.2017)    

06.Ziemia Franciszka Józefa (15.10.2017)

07.Jesień w Kraju Nadmorskim (16.10.2017)

08.Jesień nad Wołgą (27.10.2017)

09.Dzień fotografa przyrody (29.10.2017)

10.W Kiernozierskim Lesie (31.10.2017)

11.Rosyjski Krym prawosławny (1.11.2017)

12.Wyspa dzikich koni (2.11.2017)

13.Kręte drogi Rosji (3.11.2017)

14.Dwanaście zapowiedników (4.11.2017)

15.Putin wśród zwierząt (6.11.2017)

16.Szkoła rosyjskiego baletu (7.11.2017)

17.Miasto Archanioła (18.11.2017)

18.Ostatnie akordy jesieni (9.12.2017)

19.Wyspy Kurylskie (15.12.2017)

20.Niebezpieczne piękno (16.12.2017)

21.Porcelanowa dziewczynka (23.12.2017)

22.Wioska ludu Saami (4.01.2018)

23.Monastyr w krainie tygrysów (6.01.2018)

24.Noworoczny stół Rosjan (8.01.2018)

25.Rosyjskie rezerwaty przyrody (11.01.2018)

26.Miedziana katastrofa (15.01.2018)

27.Zima w Rosji (17.01.2018)

28.Rosja wg Danilina (25.05.2018)

29.Moskwa nocą  (1.07.2018)

30.Inne kuchnie Rosji (3.07.2018) 

 

 

KOMENTARZE

  • Bogusław Jeznach
    A słyszał Pan, że bramkarza Rosji po meczu zabrali na testy dopingowe?
    Wykryli ''okroszka'' i ''adżyka''

OSTATNIE POSTY

więcej

ARCHIWUM POSTÓW

PnWtŚrCzPtSoNd
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930