Gorące tematy: Wolni i Solidarni Smoleńsk Zostań BLOGEREM! RSS Kontakt
Uwaga! Wygląda na to, że Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript. JavaScript jest wymagany do poprawnego działania serwisu!
4174 posty 1923 komentarze

Bogusław Jeznach

Bogusław Jeznach - Dzielić się wiedzą, zarażać ciekawością.

Noworoczny stół Rosjan

ZACHOWAJ ARTYKUŁ POLEĆ ZNAJOMYM

INNA ROSJA (24): Zobaczmy jak wygląda noworoczny stół u Rosjan oraz jakie dania i napoje królują na ich świątecznym stole

 

Sałatka Olivier

Centralne miejsce na noworocznym stole zajmuje sałatka Olivier. Od dziesiątków lat ta sałatka jest "liderem" i powstało nawet stwierdzenie, że jeśli na stole jest Olivier to znaczy że teraz jest Nowy Rok. Twórcą przepisu jest Lucien Olivier - kucharz francuskiej restauracji w Moskwie, który wymyślił ją w latach 60. XIX wieku. Oprócz jajek i ziemniaków zawierała mięso kuropatwy, język cielęcy, czarny kawior, kapary, pikle. Całość powinna być wymieszana z prowansalskim majonezem połączonym z sosem "kabul" i pokrojoną w kostkę galaretką mięsną. Istnieje wiele przepisów na tę sałatkę i w każdej rodzinie każdy przygotowuje ją na swój sposób. Tej sałatki zazwyczaj przygotowuje się dużo, aby jeść ją przez kilka dni w Nowym Roku. W sałatce znajdują się jajka, ziemniaki, kapary, ogórki konserwowe, pierś kurczaka bądź kiełbasa i całość wymieszana jest z majonezem.

 

Śledź pod pierzynką

Jedna z ulubionych sałatek Rosjan, bez której w święta nie można się obyć to „śledź pod pierzynką”. Swoją nazwę zawdzięcza składowi: znajdują się w niej kawałki ryby, pokryte naprzemiennie warstwami warzyw - czyli znajduje się "pod pierzynką". Autorem tej sałatki był kupiec Anastas Bogomilow - właściciel popularnych stołówek. W czasach rewolucji klienci stołówki często napijali się, zaczynali zadawać sobie pytania o los kraju i często dochodziło do bijatyk... Legenda głosi, że wtedy właścicielowi przyszła do głowy genialna myśl, aby stworzyć sałatkę narodową, która stałaby się sytą zakąską i jednocześnie symbolem narodowej jedności.

 

Galareta mięsna

Zimna zakąska z cząstkami mięsa w ostygniętym bulionie. Aby ją przyrządzić, potrzeba wiele czasu i sił. Galareta wywodzi się z północy, od ludów koczowniczych, którzy tysiące lat temu gotowali sycący bulion z mięsa i kości i zauważyli, że gdy wystygnie, to zawsze tężeje. Galaretę cenili nie tylko za wartości smakowe, ale również dlatego, że bardzo łatwo ją zabrać z sobą w drogę. Galaretę najlepiej gotować z krowiej głowy, mózgów i całych nóg, dodając kawałki mięsa i ogony. Powinny zostać uzyte te części mięsa, w których jest najwięcej żelujących substancji.

Ryba w galarecie

Dla wielu ryba w galarecie na Nowy Rok stała się tak tradycyjną potrawą jak sałatka oliwie. Do przygotowania tego dania najlepiej jest używać tych rodzajów ryb, które zawierają w sobie już substancję żelującą np. jesiotr, sandacz, które pozwalają przygotować galaretę bez użycia żelatyny. Rybę w galarecie można podać wyłożoną w jednym naczyniu, bądź mniejszymi porcjami dla każdego z osobna.

Marynaty

Tradycyjne, ulubione zakąski na rosyjskim stole to kiszona kapusta, ogórki i pomidory, jabłka kwaszone. Główną różnicą między kwaszonymi a solonymi produktami jest sposób ich przygotowania - do solonych dodaje się specjalną wodę z przyprawami i octem, a do kwaszonych sól, która tworzy swego rodzaju własny sok dla marynaty.

Kawior

Kawior w Rosji uważa się za symbol Nowego Roku, jak również samej Rosji. Jest to ulubiona zakąska do noworocznych toastów. Ta zakąska - w przeciwieństwie do niektórych noworocznych dań - jest bardzo zdrowa, a swoją "cenność" zdobyła całkiem niedawno. W czasach radzieckich, kiedy deficytem było właściwie wszystko, kawior można było kupić niemalże w każdym sklepie. Ze sprzedaży kawior zniknął w latach 50. ХХ wieku i właśnie wtedy ludzie zaczęli zostawiać kawior na specjalne okazje, nakładając go na chleb podczas przyjęć. Dziś kawior jest ogólnie dostępny, lecz cena dobrego jakościowo produktu jest bardzo wysoka i traktowany jest jako delikates.

 

Mięso na gorąco

W roli głównego dania zazwyczaj występuje pieczone mięso - zazwyczaj kaczka, gęś z jabłkami, żeberka czy sznycel pod pierzynką z sera i majonezu (Rosjanie nazywają to danie mięsem po francusku) lub zapieczona ryba.


  

  

Rosyjskie pielmieni i pierożki drożdżowe

Pierogi drożdżowe zajmują na świątecznym stole ważne miejsce. Jest to tradycyjne danie, które gości na stołach od dawien dawna. Pierogami nazywa się ciasto z nadzieniem. Istnieje bardzo wiele odmian pierogów, które różnią się od siebie kształtem, wielkością i nadzieniem. Jakich tylko pierogów nie pieką w Rosji... Z mięsem, jajkami, grzybami, kapustą, ziemniakami, serem, a także pierogi z nadzieniem owocowym: z jabłkami, malinami, śliwkami, wiśnią itd.

 

Szampan

Picie szampana przy składaniu życzeń to również tradycja. Ten alkohol jest idealny na święta: jakże świątecznie brzmi dźwięk wystrzelonego korka przy jego otwieraniu! W czasach radzieckich o tym napoju krążyła zabawna legenda. Do Stalina przyszedł minister przemysłu spożywczego z listą firm, które muszą być nagradzane w święta. Wśród nich był zakład produkujący wina musujące. Minister oświadczył: "W okresie radzieckim, a zwłaszcza w okresie powojennym, szampan stał się naprawdę popularnym napojem". Stalin bardzo zdziwił się tym faktem - jemu nie podobał się kwaśny smak wina musującego. Oczywiście "naprawiono" ten mankament i wkrótce pojawił się szampan półsłodki i słodki.

 

Mandarynki

Nowy Rok w Rosji to zapach mandarynek! A wszystko dlatego, że były takie czasy, kiedy mandarynki były jedynymi owocami świątecznego stołu. Nie patrząc na deficyt czasów radzieckich, zawsze starano się, aby aromatyczne cytrusy były obecne na świątecznym stole.

 

 

W cyklu INNA ROSJA (głównie galerii fotograficznych) chcę odkłamywać i uprzyjaźniać obraz Rosji, z której oficjalna propaganda w Polsce robi demona i wroga cywilizacji. Jak dotąd opublikowałem następujące materiały:

01.Monastyr i ukojenie (24.05.2017)

02.Karadagh na Krymie (28.08.2017)

03.Siedemnaście mgnień rezerwatu (9.10.2017)

04.Obrzęd w maryjskim lesie (11.10.2017)

05.Jesień w Petersburgu  (14.10.2017)    

06.Ziemia Franciszka Józefa (15.10.2017)

07.Jesień w Kraju Nadmorskim (16.10.2017)

08.Jesień nad Wołgą (27.10.2017)

09.Dzień fotografa przyrody (29.10.2017)

10.W Kiernozierskim Lesie (31.10.2017)

11.Rosyjski Krym prawosławny (1.11.2017)

12.Wyspa dzikich koni (2.11.2017)

13.Kręte drogi Rosji (3.11.2017)

14.Dwanaście zapowiedników (4.11.2017)

15.Putin wśród zwierząt ((6.11.2017)

16.Szkoła rosyjskiego baletu (7.11.2017)

17.Miasto Archanioła (18.11.2017)

18.Ostatnie akordy jesieni (9.12.2017)

19.Wyspy Kurylskie (15.12.2017)

20.Niebezpieczne piękno (16.12.2017)

21.Porcelanowa dziewczynka (23.12.2017)

22.Wioska ludu Saami (4.01.2018)

23.Monastyr w krainie tygrysów (6.01.2018)

24.Noworoczny stół Rosjan (8.01.2018)

 

 

 

KOMENTARZE

  • W soborze Błogosławionych Szymona i Anny w Petersburgu , gdzie był chrzczony Jego Ojciec,
    pojawił się na nabożeństwie prezydent WW.Putin.Podarował cerkwie cenną ikonę.

    https://youtu.be/DSgovkUwvlg

    https://youtu.be/P9VdjsNoOag

    Po czym w drudi dzień Świąt zabrał wnuka na narty!
    https://pp.userapi.com/c840728/v840728915/401fb/cC4n06_sl3g.jpg
  • Ci też świętują, już jedzą deser!!
    https://pp.userapi.com/c621703/v621703940/52ee9/Uk3H8s9DdUE.jpg
  • Boże Narodzenie świętuje też Syria!
    https://youtu.be/mFZ_NTDSr3c
  • Jak byłam na wyciecze w średniej szkole
    w Leningradzie/Petersburgu to na śniadanie nam podawano w hotelu parówki z kaszą gryczana (kasza gryczana jest bardzo zdrowa). Po latach brałam udział w kilku konferencjach w W-wie, mieszkałam m.in. w hotelu Metropl, w hotelu sejmowymna śniadanie podawano nam tez parówki ale z tymi dmuchanymi bułeczkami, których nigdy nie kupuję.
    Czytałam też reportaz o biednej babci, która karmi porzuconego przez rodziców wnuka na okrągło kasza gryczaną. To karmienie chipsami czy innym zabarwionym cholerstwie jest zdrowsze?
  • Noworoczny Sankt Petersburg!
    https://youtu.be/XpMzAJJL1l0
  • @trojanka 15:13:33
    Dziękuję za link. I zyczę spełnienia marzeń w tym roku, od siebie zdrowia-:))
  • Ustalmy jedno;tytuł powinien brzmieć "Niestety czyli Noworoczny stół Rosjan."
    Idzie o klasyczną,żeby nie powiedzieć dosłowną,walkę postu z karnawałem
    Obyczaj a nawet obowiązek noworocznych uciech wprowadził Piotr Wielki (w ramach otwierania się na europę) Car-reformator nie tylko "wprowadzał" ale i "reformował" .Najboleśniejsze reformy dotyczyły Cerkwi Prawosławnej w tym reformy kalendarza.Ostatecznie Cerkiew pozostała przy swoim liturgicznym kalendarzu.W efekcie Nowy Rok fetuje się w Adwencie.A że fetuje się żarciem,piciem i zabawą płochą,Cerkiew nie może się tym nie smucić.
    Po katastrofie 1917 r noworoczne obchody zlikwidowano jako przejaw burżuazyjnego społeczeństwa.
    W 1935 (a może 1936) z inicjatywy Stalina przywrócono tradycję z głównym akcentem na choinkową zabawę dla dzieci.
    Obecnie daje się zaobserwować że rozmaite znane osoby, zwłaszcza te kojarzone z konserwatyzmem,publicznie mówią o swym osobistym negatywnym stosunku do obyczajów noworocznych.Póki co w świadomości ludu Nowy Rok trzyma się krzepko.

    http://www.kyda-komy.ru/NY5.jpg

    https://www.youtube.com/watch?v=d22l-bb6MTA
  • @wercia 15:18:23
    Dzięki serdeczne, Tobie również pokoju, zdrowia i wielu radosnych, pięknych chwil!!Mario, czy już wiesz?

    https://youtu.be/LFhTMa8dav4

    https://youtu.be/ifCWN5pJGIE
  • @ikulalibal 15:38:29
    "...tytuł powinien brzmieć..."

    :-DDD

    "W efekcie Nowy Rok fetuje się w Adwencie.A że fetuje się żarciem,piciem i zabawą płochą,Cerkiew nie może się tym nie smucić."

    Chrześcijanin nie może być smutny.
    Oczywiście obżarstwo i pijaństwo nadal pozostają grzechem, ale gdyby tak zachować pamięć, Kto ma się narodzić...

    Pozdro!

    Szczęśliwego!
  • @trojanka 14:58:34
    Bogu niech będą dzięki.
  • Rosjanie jedza wiec polskie potrawy wigilijne.
    Jestesmy jednym narodem slowianskim tylko dialekty inne.
  • @staszek kieliszek 10:32:27
    Wymienione przez pana Jaznacha potrawy są typowo noworoczne ale te tradycyjne wigilijne podobnie jak polskie też są pierogowo,kapuściano,grzybowo,makowe.

    https://vesti-ukr.com/img/article/2183/4_main.jpg

    Co zaś się tyczy "nowoczesnej" albo "miejskiej" kuchni to -owszem,na jej powstanie pewien wpływ mieli Polacy.
    Jak "ponajechali" w 1812 razem z Francuzami to po tym nie wszyscy zdążyli uciec czy też nie daj boże zginąć.Pozostali przy życiu Francuzi zamieszkali na stałe tym bardziej chętnie że "okrutnik i tyran" Car, darował im wszelkie przeszłe winy.Zatrudniali się głównie w guwernanctwie i kucharstwie.Po 1812 francuski kucharz był nieomal w każdym arystokratycznym dworze.Francuskich kucharzy zatrudniali również kupcy mający "pretensje" do nowoczesności.O restauracjach i hotelach nawet nie wspominam bo to oczywiste.
    Anegdota tycząca powstania kultowego dania "sałatka olive" mówi że wymyślił ją francuski kucharz dużej moskiewskiej hotelowej restauracji.
    Francuzik ułożył misternie na talerzu szereg warzyw i wędlin,wszystko to pięknie przystroił wymyślnymi wzorami z majonezu i podał bogatemu kupcowi który właśnie miał zamiar posilić się po udanej biznesowej transakcji.
    A ten prostak,ten handlowiec nikczemny, w jednej chwili zburzył całą tą wymyślną kompozycję,wziął i widelcem wybełtał na talerzu całą jego zawartość po czym zjadł ją z apetytem.Tak powstała "sałatka olive"
    http://durszlak.pl/przepis/rosyjska-salatka-olivier-19bd36ee-4e69-449d-b127-c315e3789e6d?c=tag&t=salatka-rosyjska-olive
  • @ikulalibal 11:28:55
    Podobnie z narodowa potrawa koreanska bibimbap.Na cieplym ryzu ukladaja misternie jarzynki, morskie glony, surowe jako, sosiki, ziola I nalezy to wszystko zburzyc i wymieszac.
    https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=7WWkVMoH&id=C89D0D4C005244CE910FBFC1B658823FD4608F0F&thid=OIP.7WWkVMoHluir6RufTUyMDAHaHa&mediaurl=http%3a%2f%2fimages.tastespotting.com%2fuploads%2fthumbnail%2f236050.jpg&exph=250&expw=250&q=Korean+Rice+Dishes&simid=608011601277027354&selectedIndex=3&ajaxhist=0

OSTATNIE POSTY

więcej

ARCHIWUM POSTÓW

PnWtŚrCzPtSoNd
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031